Dot-Matrix


Dot-Matrix, wat is dat en waarom zit dat op mijn autoruiten?

Dot-Matrix is een zwarte keramische omranding bij vaste autoruiten, vaak te herkennen aan de zwarte stipjes en puntjes tussen het zwarte gedeelte  van het glas en het transparante gedeelte van het glas.

 

 

Dot-Matrix heeft verschillende functies:

  • De zwarte keramische rand beschermt de achterliggende ruitenkit waarmee de ruit aan de auto zit vastgekit.
  • Ook zorgt het ervoor dat het oppervlak van de ruiten op het zwarte gedeelte wat stroever is dan glas, zodat de ruitenkit goed kan hechten.
  • Glaszetters gebruiken de Dot-Matrix rand als spelingsruimte, zodat er geen ruitenkit zichtbaar is na montage van het glas.
  • Tijdens het fabricageproces worden de ruiten in een oven gebogen om de juiste pasvorm te verkrijgen, aangezien zwart eerder op temperatuur komt zal het glas daar meer vervormen. Om deze thermische vervorming te corrigeren wordt er Dotmatrix toegepast tussen het zwarte en transparante gedeelte.
  • In direct zonlicht zal dit zwarte keramische gedeelte van het glas meer uitzetten dan het transparante gedeelte omdat dit makkelijker verwarmt. Ook hier komen de Dot-Matrix puntjes weer van pas, ze zorgen voor een geleidelijke overgang tussen zwart en transparant en verkleinen hierdoor het risico op een thermische breuk.
  • Tenslotte dient Dot-Matrix een esthetisch doeleind: door de geleidelijke overgang ziet het er egaler en netter uit dan wanneer er een harde lijn tussen zwart en transparant zou lopen.

Waarom ontstaat er een witte / zilveren rand op de ruiten na het tinten?

De zwarte stipjes van de dot matrix randen liggen op het glas en duwen zo de folie een stukje van het glas af waardoor er lucht tussen trekt.

Bij Langeveld Automotive kunnen wij deze witte / zilveren lijn tot minimaal 95% reduceren door middel van Dot-Matrix Technologie.

Dot-Matrix tint folie blinderen nijmegen langeveld automotive

Bent u geïnteresseerd geraakt in een Dot-Matrix behandeling of heeft u daar nog vragen over?

Neem vrijblijvend contact op, wij adviseren u graag over de mogelijkheden.