Dot-Matrix


Dot-Matrix, wat is dat en waarom zit dat op mijn autoruiten?

Dot-Matrix is een zwarte keramische omranding bij vaste autoruiten, vaak te herkennen aan de zwarte stipjes en puntjes tussen het zwarte gedeelte  van het glas en het transparante gedeelte van het glas.

 

 

Dot-Matrix heeft verschillende functies:

  • De zwarte keramische rand beschermt de achterliggende ruitenkit waarmee de ruit aan de auto zit vastgekit tegen verharding en veroudering door schadelijke UV stralen.
    Ook zorgt deze zwarte keramische rand ervoor dat het oppervlak van de ruiten op het zwarte gedeelte wat stroever is dan glas, zodat de ruitenkit goed kan hechten.
  • Waar deze zwarte keramische rand grenst aan het transparante glas wordt er vaak een aantal rijen zwarte stipjes toegepast van groot naar klein als een verloop van zwart naar transparant. Deze stipjes zijn de ''dots'' van de dot-matrix en dienen een esthetisch doeleind: door de geleidelijke overgang ziet het er egaler en netter uit dan wanneer er een harde lijn tussen zwart en transparant zou lopen.
  • Tijdens het fabricageproces worden de ruiten in een oven gebogen om de juiste pasvorm te verkrijgen, aangezien zwart eerder op temperatuur komt zal het glas daar meer vervormen. Om deze thermische vervorming te corrigeren wordt er Dotmatrix toegepast tussen het zwarte en transparante gedeelte.

Waarom ontstaat er een witte / zilveren rand op de ruiten na het tinten?

De zwarte stipjes van de dot matrix randen liggen op het glas en duwen zo de folie een stukje van het glas af waardoor er lucht tussen trekt.

Bij Langeveld Automotive kunnen wij deze witte / zilveren lijn tot 95% reduceren door middel van Dot-Matrix Technologie.

 

Ik wil mijn ramen laten tinten met dot-matrix afwerking, kunnen jullie dit verzorgen?

Ja zeker, dit is mogelijk in combinatie met ons Comfort pakket.

Is uw interesse gewekt in een Dot-Matrix behandeling of heeft u daar nog vragen over?

Neem vrijblijvend contact op, wij adviseren u graag over de mogelijkheden.